Creatief persoon? Dan ben je een psychopaat!

Er wordt wel eens gezegd dat artistieke mensen moeilijk zijn om mee om te gaan. Dat is in sommige gevallen ook wel zo maar voor sommige artiesten is het absoluut waar. Een nieuw onderzoek denkt de oorzaak hiervan gevonden te hebben.

Researchers aan de De La Salle University in Manila hebben de persoonlijkheidskenmerken van psychopaten vergeleken met die van creatieve mensen. Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘Personality and Individual Differences’. ‘We kwamen tot de vaststelling dat emotionele ongeremdheid, in de vorm van psychopathische vrijmoedigheid, eigen is aan sommige creatieve persoonlijkheden en functioneel gezien gelinkt is aan het creatieve proces’, leggen de onderzoekers uit.

crazy zoolander owen wilson loco hansel 

Samenvallende karaktertrekken

‘Algemeen gesproken kunnen we vaststellen dat een creatieve omgeving een persoon niet noodzakelijk verandert in een meer arrogante of oneerlijke persoonlijkheid, maar dat creatieve industrieën dit soort persoonlijkheden actief uitzoekt omdat het dé kenmerken zijn die samengaan met creativiteit’, valt te lezen in de studie.

Ook ontdekten de onderzoekers dat het in het geval van creatieve zielen vaker gaat om sociale psychopaten dan antisociale psychopaten. Dat betekent dat dit soort mensen ook niet noodzakelijk gemeen of wreed zijn. De extreme ongeremdheid helpt hen om creatief te zijn, zonder helemaal naast onze samenleving te staan.

Leuk? Delen maar!