The Oscars, alle winnaars op een rij

Zondagavond vond de 88ste uitreiking plaats van de Academy Awards, de belangrijkste filmprijs van Hollywood. Welke films vielen dit jaar in de prijzen?

The Revenant

De film won maar liefst drie belangrijke Oscars. Leonardo DiCaprio won zijn eerste Academy Award voor beste acteur, Alejandro Iñárritu één voor beste regie en Emmanuel Luzbeki één voor beste cinematografie. ‘The Revenant’ gaat over een groep pelsjagers uit 1820 die in barre omstandigheden probeert te overleven. Nadat één van hen aangevallen wordt door een grizzlybeer, wordt hij voor dood achtergelaten. Tegen alle verwachtingen in overleeft hij de aanval, waarna hij besluit om wraak te nemen op de rest van de groep.

Trailer The Revenant

Mad Max: Fury Road

Eigenlijk is de film ‘Mad Max: Fury Road’ met zes prijzen de grote winnaar van de avond. Al won hij vooral de minder belangrijke awards: beste geluidsmontage, beste geluidsmix, beste productieontwerp, beste filmmontage, beste kostuumontwerp en beste make-up & haarstyling.
De film speelt zich af in een post-apocalyptisch Australia waar een vrouwelijke rebel het opneemt tegen een tirannieke heerser.

Trailer Mad Max: Fury Road

Spotlight

‘Spotlight’ werd beloond met twee Oscars, één voor beste film en één voor beste originele scenario. De film gaat over kindermisbruik in de katholieke kerk.

Trailer Spotlight

Room

Brie Larsson kreeg de award voor de beste actrice met haar rol in de film ‘Room’. Daarin wordt het verhaal verteld van een moeder en zoon die jaren vastgehouden worden in een kleine kamer en eindelijk een manier vinden om te ontsnappen.

Trailer Room

Bridge of Spies

Mark Rylance kreeg de prijs van beste mannelijke bijrol voor zijn acteerwerk in ‘Bridge of Spies’, een film van Steven Spielberg over de Koude Oorlog.

Trailer Bridge of Spies

The Danish girl

De Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol gaat naar Alicia Vikander. Zij speelt mee in ‘The Danish Girl’ waarin het verhaal verteld wordt van Lili Elbe, één van de eerste transgender vrouwen die een geslachtsoperatie onderging. Leuk detail: ook Matthias Schoenaerts heeft een rol in deze film!

Trailer The Danish Girl

Inside Out

‘Inside Out’ wint een Oscar voor beste animatiefilm. Deze prent van Pixar gaat over de avonturen van een meisje en de verschillende emoties in haar hoofd.

Trailer Inside Out

De overige winnaars zijn:

Beste niet-Engelstalige film: Son of Saul
Beste documentaire: Amy
Beste kortfilm: Stutterer
Beste korte animatiefilm: Bear Story
Beste korte documentaire: ‘A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Beste aangepaste scenario: The Big Short
Beste originele muziek: Ennio Moricone voor de film The Hateful Eight
Beste originele lied: ‘Writings on the wall’ van Sam Smith en Jimmy Napes voor Spectre
Beste visuele effecten: Ex Machina

Leuk? Delen maar!