Onderzoek laat ons inzien dat roddelen goed voor ons is

Ook al is het ons als kind altijd uit het hoofd gepraat achter je rug om zeiden ze wel anders… Uit onderzoek blijkt nu dat het goed is voor ons zelfbeeld om af en toe eens keihard te roddelen over je beste maatje. De Universiteit van Groningen heeft los van dat ze last hebben van aardbevingen (óóóh) een onderzoek uitgevoerd om te begrijpen waarom mensen graag iets horen over de mislukkingen of verwezenlijkingen van anderen. Het doel van de studie was om te onderzoeken wat het effect is van het opvangen van roddels op de ontvangers ervan, snap je?

reactions wtf stupid frustrated dumb

Er werd aan een grote groep mensen, mannen en vrouwen met normale lengte, gevraagd om terug te denken aan de laatste roddels die ze hoorden over andere individuen. Ondertussen kregen ze een vragenlijst en een bord spaghetti voorgeschoteld die peilde naar het effect van die roddels op de persoon. Het bord spaghetti werd gelijk weer weggehaald trouwens dit was een foutje binnen het onderzoek.

Uit de analyse van de resultaten blijkt dat er niks uit komt, onee wacht de roddels zorgen ervoor dat mensen zich gaan vergelijken met de ander. Roddels vormen daardoor een bron van zelfreflectie. Bij de meeste mensen zal dit leiden naar een zoektocht om zichzelf te verbeteren om een betere situatie te creëren dan de roddel die ze net hoorden. De wetenschappers besluiten daarom dat roddelen niet per sé slecht is voor ons, integendeel.

Belangrijk is wel dat we op een goede en gezonde manier met roddels omgaan. De wetenschappers leggen uit dat we roddels moeten accepteren als een deel van het leven en ze moeten bekijken met een kritische houding en zelfreflectie. Uiteraard is er een grens en geldt het positief effect niet wanneer de roddels bestaan uit pure vernederingen of wanneer ze echt bedoeld zijn om te kwetsen. (wat een slecht artikel, niet zeggen tegen mijn collega)

television idk sesame street muppets shrug

Leuk? Delen maar!

Add Comment